régió
város
szállás típusa
térképes kereső

Közép-Olaszország

Firenze, Nápoly, Róma - az a három olasz város, amiről biztosan mindenkinek eszébe jut valami. Az Antik és a Reneszánsz kultúra bölcsői ezek a városok, mely olyan nagy neveket adtak a világtörténelemnek, mint Michelangelo vagy Dante. 

A lankás Toszkán hegyvidék, az ókori városra épült Róma és a különleges forgatagáról híres Nápoly könnyen rabul ejtik az utazót.

Magyarországról autóval és repülővel is megközelíthető. 

"Toszkána" – a kedvelt olasz régió neve sokunk arcára mosolyt varázsol, hiszen eszünkbe jut az elragadó táj, a napsütötte dombok tele citrusfákkal és a számos művészeti kincs, amely ránk vár. Toszkánában a kultúra nagy hatással van az életmódra, ez adja a régió különleges vonzerejét. A tartomány tökéletes úti cél, legyen szó akár egy rövid vidéki kiruccanásról, akár felfedező túráról a jelentős múltú toszkán műemlékvárosokban, vagy ha csupán strandolásra vágyunk a tengerparton, netán lazítanánk a híres gyógyfürdők egyikében. Toszkán tartózkodásunkat megkoronázza a friss alapanyagokra épülő helyi konyha és a kitűnő toszkán borok élvezete.

Toszkán táj

Chianti vidékét (Firenze, Siena és San Gimignano között) zöld dombok, ciprusfákkal benőtt fasorok és elhagyatott szőlőbirtokok jellemzik. Sárgán virít a Sienától délre található Crete Senesi területe, amely a Monte Amiata vulkán nyúlványai mentén húzódik. Északon az Apuani-Alpok tornyosul, melynek gyakran még tavasszal is hóval borított csúcsait a versiliai partokról is látni. Carrara mellett található Olaszország egyik legjelentősebb márványbányája, amelyből már Michelangelo is faragta szobrait. Versilia tengerpartjának hagyományos tengeri fürdőhelyein, mint Viareggio, Forte dei Marmi, újra felvirágoznak az aprólékosan restaurált Belle Epoche nagyszállói. Délen elbűvölnek a termeszétes strandok és a vadregényes macchia növényzet. A Monte Argentario félszigeten előkelő jachtkikötők sorakoznak. A természetkedvelőket Maremmában egy óriási természetvédelmi terület, a Parco dell´Uccellina várja, amely ritka állatokat és nővényeket őriz. Emellett az Apuáni-Alpok és a Pisa közelében lévő Migliarino-Massaciùccoli természeti park is a jellegzetes érintetlen táj fenntartását célozza. A toszkán földek egészen különleges gondozásban részesülnek: a bortermelés sok helyen meghatározó. Összesen tizenöt, jelzőtáblákkal ellátott borút várja a látogatót a szőlőhegyekbe. Jellegzetes vidéki fogadók csalogatják a vendéget, helyi borokat és saját készítésű ínyenc termékeket kínálva.

Tengerpart

Toszkána 328 km hosszú tengerpartja mind a strandolóknak, mind a vízi sportolóknak kellemes környezetet garantál. Versilia hosszan elnyúló, homokos strandjai az egész családnak felfrissítő üdülést kínálnak, az etruszk riviéra tájképét öblökben gazdag partszakaszok jellemzik. A toszkán szigetcsoport szigetei - Elba, Giannutri, Montecristo, Pianosa, Capraia, Gorgona és Giglio - ideálisak a vízparti nyaraláshoz. A szigetek a Parco Nazionale dell'Arcipelago Toscano, vagyis Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkjának részét képezik. A nemzeti parkot - amelynek kiterjedése kb. 30.000 km² - 1998-ban a földközi-tengeri flóra és fauna védelmére hozták létre. A búvárok elbűvölő víz alatti világot találnak, tarka halrajokkal. A vitorlázók megtalálják számításukat a toszkán vizeken, ahol összesen 14.000 kikötőhely áll rendelkezésre. Számos vitorlás- és búváriskola ajánl tanfolyamokat kezdőknek és haladóknak egyaránt. Ha nincs saját hajónk, akkor sem kell lemondanunk a tengeri kirándulásokról, hiszen a hajókölcsönzők széles választéka mindenkinek biztosít megfelelő hajót.

Étel- és borkülönlegességek

Chianti vidéke nem csak a kiváló borok hazája, hanem számos olívafáé is, amelyből az extraszűz olívaolaj (Olio extravergine del Chianti Classico) készül. Toszkánában mindenütt megtaláljuk a kitűnő olívaolajat, hiszen ez képezi számos étel alapját. Sok vendéglő kínálja előételként a crostinit: kis kenyérszeletek olívakrémmel, gombakrémmel vagy tonhalkrémmel. Első fogásként (primo piatto) Toszkánában például pappardelle tésztát tálalnak kacsa- vagy vaddisznóraguval. Szintén jellemző a ravioli zsályavajjal vagy ricotta sajttal illetve dióval töltve. Hűvös napokon jól esik egy ribollita (toszkán zöldségleves), vagy a papa al pomodoro: sűrű paradicsomleves kenyérbetéttel. Főételként házinyúl, vaddisznó, borjúcsülök vagy belsőségek állnak az étlapon paradicsommártással körítve. A tengerparton halat, főként nyelvhalat, aranykeszeget vagy kardhalat kínálnak. Livornói különlegesség a cacciucco halleves, Firenzében pedig féltétlenül meg kell kóstolni a bistecca fiorentinát (sült marhabélszín). Egyébként a legjobb marhahús a Cortona mellett található Chiana-völgy fehér szarvasmarháitól származik. Érdemes megkóstolni a pecorino toscanót, és a sokféle zamatos gyümölcsöt. Édes csábítás a kávé vagy a vin santo csemegebor mellé a cantuccini keksz vagy a torta della nonna, krémmel és fenyőmaggal töltött sütemény. A nemes toszkán borok nem csak a főétkezéseket koronázzák meg, hanem nagyon jól esnek egy kis stuzzicchini (borkorcsolya falatkák) mellett is. A borkedvelők főként a vörösborok között találnak széles választékot. Chianti, Montepulciano vagy a csak 20 év után egészen érett Brunello di Montalcino rendkívüli élvezetet jelent az ínyenceknek. A szintén a Grosseto vidékről származó Morellino egy a sok kitűnő bor közül, amelyet számos termelőnél megkóstolhatunk. A fehérborok - mint a Vernaccia di San Gimignano vagy a Montecarlo Bianco - szintén kiváló hírnévnek örvendenek.

Szigetek

A pihenésre vágyók számára ideális úti cél a régió gyönyörű szigetvilága. Az elbűvölő környezet rabul ejti a természeti kincsekben gyönyörködő látogatót. Az alábbiakban a régió néhány szigetére vonatkozó hivatkozások találhatók.

 • Elba
 • Giglio
 • Giannutri
 • Capraia
 • Gorgona
 • Pianosa
 • Montecristo

Lazio tartomány az Appenninektől a Tirrén-tengerig húzódik, domborzata változatos, nagyobb részben hegy-és dombvidék. 

Világörökségi helyszínei:

 • Róma történelmi belvárosa
 • Cerveteri, nekropolisz
 • a Szentszék épületei
 • Róma, San Paolo Fuori Le Mura Bazilika
 • Tivoli,Villa Adriana
 • Tivoli, Villa d'Este
 • Tarquinia, nekropolisz
Campania régió székhelye Nápoly. Félúton fekszik a Vezúv és egy másik vulkáni terület, a Campi Flegrei, között, a Nápolyi-öböl északi partján. A város környékének gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról (a pizza szülőhazája). A nápolyi nyelv (napulitano), Olaszország egyik leggazdagabb és legszínesebb regionális nyelve, mely sok jellemzőjében eltér a hivatalos olasz nyelvtől. Történelmi jelentősége, valamint kiemelkedő gazdasági teljesítménye révén Nápolyt Dél-Olaszország nem hivatalos fővárosának tartják.


Nápoly történelmi központja Európa egyik legnagyobb történelmi városközpontja és egyben Olaszország legsűrűbben lakott pontja, 1995 óta az UNESCO Világörökség része. Az óváros a mai napig megőrizte régi szerkezetét. A küméi telepesek idejéből származó utcahálózat egy része máig fennmaradt. A város arculatának alakulása végigkövethető az Anjou- és Aragóniai-kori építkezéseken, a Bourbon-ház újításain át, a modern városmegújító mozgalmakig.


Napoli Sotteranea, azaz Földalatti Nápoly a neve a város alatt húzódó barlangrendszernek, melyet egykori vízvezetékek, katakombák, alagutak együttese alkot. Kialakulását elsősorban a vidék geológiájának köszönheti, ugyanis a Vezúv és a Campi Flegrei vulkánjainak hamuja által létrehozott tufarétegekre települt, amely könnyen bányászható, de ugyanakkor ellenálló kőzet, így ideális építőanyag.


Nisida egy sziget a Posillipoi-foktól északra, a Pozzuoli-öbölben. Közigazgatásilag még a városhoz tartozik. Római időkben villákat építettek itt, a Bourbonok uralkodása alatt börtönszigetként működött, ma egy jachtkikötőnek illetve NATO bázisnak ad otthont.

Nápoly felfedezése után látogassanak el a mindössze egyórányi távolságra elhelyezkedő városokba és látnivalókhoz.

Capri

Egy sziget a Nápolyi-öböl déli részén a Sorrentói-félszigethez közel. A sziget területén két község osztozik: Anacapri valamint Capri. Fő természeti látnivalói a tengerből kiemelkedő Faraglioni sziklák valamint a híres Grotta Azzurra (Kék barlang).

Sorrento

Az egyik legkedveltebb olaszországi turistacélpont. Kikötőváros és érseki székhely. Híres a limoncellójáról ami citrom, alkohol, víz és cukor keveréke.

Amalfi

A középkorban az Amalfi Köztársaság fővárosa volt és egyben az egyik legfontosabb földközi-tengeri kikötő. A papírgyártó műhelyeiről és a limoncellójáról világszerte híres település ma az Olaszországba látogató turisták egyik kedvenc célpontja. Természeti szépségei és gazdag történelmi, kulturális öröksége miatt a környező településekkel együtt 1997 óta az UNESCO Világörökségének része.

Solfatara

Egy alvó vulkán krátere Pozzuoli mellett, Nápolytól északra, amely kénes kigőzölgéseiről híres. Elnevezése a latin sulpha terra-ból származik, jelentése kénes földkénes vidék. kráter nevezetességei a működő gejzírek és iszapvulkánok

Paestum

A várost Poseidonia néven Kr. e. 600-ban görögök alapították. Az UNESCO Világörökség részeként elismert romváros Campania vidékén. Paestum a görög és római időkből jelentős emlékművekkel szolgál. Különös jelentőséggel bír a három dór stílusú templom, amelyek a dór stílus építészeti korszakban mintaértékűnek számítanak.A 11. század után Paestum feledésbe merült, és csak a 18. században fedezték fel, egy időben Pompejivel és Herculaneummal.

Vezúv

Olaszország Campania régiójában, Nápolytól 9 km-rel keletre helyezkedik el. Ismertségét elsősorban, a i.sz. 79-es kitörésének köszönheti, amelynek eredményeként hamuja és lávája eltemette Pompeji, Herculaneum, Oplontis és Stabiae római településeke

Pompei

Az eltemetett város megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarno folyó szabályozási munkálatai során bukkantak fel az első falmaradványok. rövidesen híressé váló lelőhely kiemelt szerephez jutott az újkori európai kultúra fejlődésében. Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része.

Herculaneum

A nevét Herkulesről kapta, aki a legenda szerint a város alapítója volt. Pompejivel egyidejűleg pusztult el 79augusztus 24-én a Vezúv kitörése nyomán. Az évszázadok során a pontos helye feledésbe merült. A középkorban Resina nevű városka részben Herculaneum maradványaira épült rá. 1710-ben egy földműves kútásás közben egy régi színház romjaira bukkantak, így kezdődött el a feltárás.