régió
város
szállás típusa
térképes kereső

Észak-Olaszország

Olaszország északi térsége Velence városától, Milánón keresztül egészen Franciaországig húzódik, beleértve a nagy olasz tavakat és a Ligúr tengerpartot is. A nagy történelmi városokat, mint Verona, Milano, Torino egész évben látogathatjuk, Magyarországról több repülőjárattal is megközelíthető (Treviso, Bergamo, Milano, Pisa, Nizza) és tömegközlekedéssel is jól bejárható. 

Közigazgatásilag Veneto, Lombardia, Piemonte és Liguria megyéket soroljuk ide. Olaszország legfejlettebb ipari térségéről van szó, ahol az autógyárak (Ferrari, Lamborghini, Fiat), a textilipar és az élelmiszeripar ( bor, olívaolaj, sajtok) jól megfér a turizmussal.

Az itt található tengerparti üdülőhelyek, San Remotól Viareggioig az olasz felső osztály által is szívesen látogatottak. 

Akár vonattal, akár autóval utazik a ligúr tengerparton, káprázatos útban lesz része színesen virágzó bokrok és domboldalak közt, alagutak sokaságán át, ahogy újra és újra a sötétből kiérve elvakítja a napfény és a türkizkék víz csillogása.

A védelmező hegyek és a tengeri áramlatok olyan különleges klímát eredményeznek Ligúriában, amelyet inkább Dél-Olaszországban várna az ember. Pálmafák, citrusok és olíva bokrok felváltva osztoznak a teraszos termőföldeken a virágültetvényekkel, mandula- és gesztenyefák soraival.

Ligúria két tengerparti részre oszlik: Riviera di Ponente Genovától nyugatra, amely egészen Nizza-ig és Montecarlo-ig nyúlik és kelet felé pedig a Riviera di Levante, amelyet a toszkán part határol. Korábban a Riviera di Ponente üdülőparadicsoma volt a híresebb, habár a költők, festők és művészhajlamú turistatársaik hamar felfedezték a levante-i rész gyöngyszemeit is. De jobb, ha maga dönti el, melyik áll az Ön szívéhez közelebb!

Homokos, jól felszerelt strandok sorjáznak erre, Alassioban, Albengaban és Finale Ligureben az olasz családok tipikus nyaralóhelyeit találja, korzókkal, üdülőtelepekkel.

Feltétlenül látogasson el Varigotti partvidékére, ahol minden oly tökéletes, csendes és békés; édeni látványt nyújt a makulátlanul tiszta tengervíz és a dús mediterrán növényzet. Bordighera és San Remo elegáns nyaralói és strandjai mellett nem szokatlan látvány egy-két parkoló Ferrari és Lamborghini. Innen már csak egy ugrás Montecarlo, Nizza és a francia riviéra!

Homokos, jól felszerelt strandok sorjáznak erre, Alassioban, Albengaban és Finale Ligureben az olasz családok tipikus nyaralóhelyeit találja, korzókkal, üdülőtelepekkel.

Ugorjon be egy-két órára Finalborgo-ba, ami joggal érdemelte ki a "Borghi più belli d'Italia" vagyis "A legszebb olasz falvak" egyike címet.

Toirano-ban járva egy réges-régi boszorkány legenda közepébe csöppenhet, a közeli barlangokban pedig ősemberek nyomaira és évszázadokkal ezelőtt élt medve csontokra lelhet.

A francia határhoz közelítve álljon meg Villa Hanbury színpompás, illatozó kertjeiben. Sétáljon át a festői középkori városka, Dolceacqua légies, ékszerszerű hídján, úgy fogja érezni, mintha visszarepült volna az időben.

Seborga, pedig nemcsak szépsége, hanem különleges státusza miatt is megér egy látogatást: egy félig független önálló hercegség, saját pénzzel (luigino) és választott herceggel!

Riviera di Levante

Itt találja Észak-Olaszország leggyönyörűbb és legkülönlegesebb panorámáit. Pihentető, kényelmes nyaralás helyett errefelé inkább lenyűgöző élményekre számíthat. Egy-két hét a környéken és évekre elegendő mesélnivalója lesz.

Portofino ideális helyszín a filmforgatásra, egy kis öböl rengeteg, egymásnak veselkedett, színes házikóval, üzletekkel, éttermekkel, régi főtérrel és templomokkal, s a kikötőben ringatózó csónakokkal és vitorlásokkal. Csak a hab tortán a dombtetőn városkát őrző régi erőd, ahova kis ösvényen vezet fel az út a smaragdzöld víz felett.

Santa Margherita Ligure nagyszerű hely a fürdésre varázslatos rálátással a környező sziklákra és a pálmafákkal szegett part menti villákra.

Rapallo talán kevésbé divatos (és éppen ezért kevésbé drága is), pedig a környék és a kilátás itt is hasonlóan pazar. Innen indul felvonó a 16. században épült Montallegro kolostorhoz.

Camogli-t nem szabad kihagynia, még télen is sok ligúriai ellátogat ide kellemes séta és egy ízletes ebéd kedvéért. A színes házak közt futó utcácskákon helyi művészek árulják műveiket, helyi kisboltokban páratlan kézműves termékeket vásárolhat, és sok barátságos éttermet talál itt, ahol mindig frissen sütik a halat. Kóstolja meg a sajtos focacciát, valamelyik helyi pékségben, ami a helyi specialitás.

San Fruttoso halászfalu különlegessége abban rejlik, hogy csak hajón, vagy Camogli-ból meredek sziklafalak mentén gyalogszerrel lehet megközelíteni. Pont ez az elszigeteltség az, ami miatt megőrizte autentikusságát és garantáltan el fogja varázsolni!

Hogy megértse, mi babonázta meg a híres költőket, írókat és művészeket Ligúria tengerpartjain, el kell látogatnia a Golfo dei Poeti (Költők Öble) kis városkáiba: LericibeSan Terenzioba és Portovenerébe. Az öböl másik oldalán a vidék legnagyobb városa, és haditengerészeti központja, La Spezia található. Gyermeklelkületű hajó-imádóknak kötelező!

És ha már errefelé hozta az útja, akkor érdemes áthajózni és körbesétálni a Palmaria-szigetet, vagy belesni az aprócska Tinetto-sziget kápolnáiba. (A harmadik sziget az öbölben, a Tino, de ez katonai terület, így nem lehet látogatni.)

És végül a Riviera di Levante legdélibb csücskében fekszik a különleges Cinque Terre.

Genova

Ligúria gyönyörű tengerpartjait járva felmerül a kérdés, hogy vajon érdemes-e egyáltalán Genovát útba ejteni. Nehéz erre egyértelmű nem-et vagy igen-t mondani. Itt valóban egy más oldalát ismerheti meg Olaszországnak. Persze Genova is rengeteg gyönyörű épülettel és múzeummal rendelkezik, de hangulatát sokkal inkább meghatározza ipari és kereskedelmi jelentősége.

Az ország legfontosabb áruszállítási és turista kikötője, s nem lehet nem tátott szájjal figyelni az időnként lakótelep méretű itt horgonyzó hajókat.

A kikötő szomszédságában pedig Európa legnagyobb akváriuma található. Valóban életreszóló élménnyel térhet innen haza, több mint 1000 különleges tengeri állattal találkozhat közvetlen közelről, interaktív programokon vehet részt és minden sarkon újabb érdekességet tudhat meg.

Nem mindennapi látványt nyújtanak Genova utcáin a kismotorok tömkelegei. Időnként annyi motor parkol az út két szélén, hogy egy normál méretű személyautó éppen hogy csak el tud köztük haladni. Gondoljon csak bele, gyakorlatilag a genovai lakosok fele rendelkezik kismotorral!

Kinek ajánljuk?

Ha pihentető, kényelmes tengerparti nyaralást szeretne, akkor a ligúr tengerpart üdülőhelyei tökéletes megoldást fognak Önnek és családjának nyújtani. A kisebb gyerekek is élvezni fogják a biztonságos strandokat és az egyszerű, de ízletes ételeket, de az idősebb korosztály is megtalálja erre a nyugalmat adó pihenés lehetőségét.

Amennyiben inkább élménydús vakációt választana, akkor autóval, vonattal vagy akár gyalog járja be a környéket. Igazán romantikus kaland kibérelni egy csónakot és azzal meglátogatni néhány eldugottabb öblöt.

Sportolási lehetőségek: A nyári időszak ideális a vízi sportoknak, mint például búvárkodás, vitorlázás, szörfözés, kajakozás vagy vízisíelés. A szárazföldön nagyszerű túraútvonalakat, mountain bike és lovaglási lehetőségeket találni.

Mikor utazzon?

A különleges földrajzi adottságnak köszönhetően a klíma remek, elviselhetetlen hőség csak nagy ritkán fordul elő, a tél pedig meglehetősen enyhe. Ezért szinte bármikor jó a pillanat ide látogatni. Vegye figyelembe azonban, hogy az olaszok július-augusztusban töltik szabadságukat, így ezen hónapokban meglehetősen zsúfoltak az üdülőhelyek.