régió
város
szállás típusa
térképes kereső


Hasznos információk Olaszországról


INDULÁS ELŐTT

 • Szálláshely kiválasztása: Utasaink egyedi szempontjait figyelembe véve segítünk az igényeikhez leginkább megfelelő szállástípus kiválasztásában, bármilyen szállástípusról van szó.
 • Foglalás, jelentkezés: Megrendelését e-mailen vagy utazásközvetítő irodákon keresztül is elküldheti. Utasaink biztonságát, a minden foglaláskor megkötésre kerülő utazási szerződéssel garantáljuk.
 • Biztosítás: A részvételi díjak utasbiztosítást nem tartalmaznak (kivétel, ahol jelölve). Utasainknak javasoljuk a poggyász- és balesetbiztosítás, valamint útlemondási biztosítás megkötését, melyre Irodánkban kedvezményes árainkkal lehetőséget kínálunk. A stornóbiztosítás a részvételi díj 5%-a, utasbiztosítással kombinálva 4 %-a. Hatálya nem terjed ki az olyan lemondásokra ill. módosításokra, amely az utas saját érdekkörében felmerült ok miatt következett be. Kérjük az utazásképtelenség bekövetkezését irodánknak két napon belül jelentse be a szükséges intézkedések megtétele érdekében. Az érvényes Útlemondási biztosítás szabályzat részletesen megtalálható weboldalunkon.
 • A stornobiztosítás megkötése nem kötelező, de ajánlott, mely a részvételi díj 5%-a. Fontos: a foglalás napján szükséges megkötni! 
 • Amennyiben a stornobiztosítása mellé baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást is köt, úgy a storno díj a részvételi díj 4%-a.  
 • Utasbiztosítását már otthonról is meg tudja kötni, az alábbi menüpontokra kattintva: Extra- Biztosítás   
 • Autóbérlés: Irodánk minden esetben kedvező autóbérlési lehetőséget biztosít utasai számára.
 • Strandszervíz: egy napernyőt és két napozószéket vagy napozóágyat foglal magába. 
 • Kiutazás: A légi-, busz-, hajótársaságokkal kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően, Irodánkban lehetősége van menetjegyének (repülő, busz, komp, hajó) megvásárlására is. Kérje ajánlatunkat!
 • Útiokmányok: Olaszországba történő beutazás a „Schengeni Egyezményhez” történt csatlakozás óta személyi igazolvánnyal lehetséges, akár repülővel is. Érvénytelen útiokmány (útlevél, személyi igazolvány) miatti utazásképtelenségért irodánk felelősséget nem vállal. 
 • Háziállat: Kérjük, időben érdeklődjön mielőtt kedvencét is magával hozná, nem minden szálláshely engedélyezi házi állatok elhelyezését.

MEGÉRKEZÉSKOR

 • Transzfer: A repülővel utazók számára biztosítjuk a legkényelmesebb eljutást a szálláshelyre. Kérje ajánlatunkat!
 • Repülőjegy: a repülőjegy és buszjegy foglalása esetén az úti okmányban szereplő pontos névre, a 
 • Szálláshely elfoglalása: Az apartmanokat általában 16-19 óra között lehet elfoglalni és szerződéses partnerirodánként eltérően 9-10 óráig szükséges átadni. A szállodai szobák általában 14-19 óra között foglalhatók el és 10 óráig szükséges elhagyni. Amennyiben a szálláshelyre történő érkezésük a fenti időpontnál későbbre tolódna, kérjük, időben értesítsék szerződéses partnerünket a késésről, ugyanis értesítés nélkül, a partner fenntartja a jogot a szálláshely továbbértékesítésére.
 • Kaució: biztosíték, mely arra szolgál, ha az apartmanban vagy berendezésében az utasnak felróható módon kár keletkezik, akkor az okozott kár értéke ebből az összegből kerül levonásra. Az utazási ajánlatokban szereplő kaució mértékétől egyes partnerirodáink speciális esetekben eltérhetnek (csoportos foglalás, diákok, 25 év alatti fiatalok esetében stb.) Foglaláskor, kérjük jelezzék, családról, fiatalokról van-e szó. A kaució fizetése csak készpénzben lehetséges.
 • Berendezés, takarítás: Az apartmanok teljesen berendezettek és konyhai eszközökkel  elszereltek (edények, evőeszközök, tányérok, poharak, stb.) Az ágyneműhuzatot, a konyharuhákat és a törölközőket utasainknak kell biztosítania. Egyes helyeken térítés ellenében a helyszínen is bérelhetők (megrendeléskor kérjük jelezni). Az apartmanokban tisztítószerekről, WC papírról, asztalterítőről stb. utasainknak kell gondoskodniuk. Ahol a turnusvégi takarítás külön költségként szerepel, ott kötelezően fizetendő, de ebben az esetben is ki kell takarítani a konyhasarkot, a hűtőszekrényt és ki kell vinni a szemetet. Ezt a takarítási díj nem tartalmazza, amennyiben elmulasztják, a kinti partnernek jogában áll a kaució egy részét vagy akár az egészet visszatartani.
 • Értékmegőrzés: Az utazás alatt illetve a szállodákban hagyott értékekért irodánk és a szolgáltató felelősséget nem vállal. Javasoljuk a szállodákban meglévő széfbérlési lehetőséget.
 • Légkondicionálás: Előfordulhat időszakos üzemelés, előre meghatározott időben.
 • Úszómedence: A szállodákhoz, apartmanokhoz tartozó úszómedencék általában májustól szeptember közepéig üzemelnek, ez az időjárástól és a vendégek számától függően változhat. A medencék pihenőidőben (13-16 óra között) zárva tartanak, több helyen kötelező az úszósapka használata.

KINTTARTÓZKODÁS ALATT

Infrastruktúra

 • Elektromos feszültség: 220 V. Egyes területeken a konnektor a magyarországitól eltérő, átalakító szükséges.
 • Nyitva tartások: Általában az olasz élelmiszerboltok, üzletek és hivatalok a régi hagyományaiknak megfelelően 12:30 és 15:30 között zárva tartanak, de a hazaihoz képest tovább vannak nyitva.
 • Mobilszolgáltatás: javasoljuk Utasainknak, hogy az utazás előtt tájékozódjanak hazai mobiltelefon szolgáltatójuknál melyik szerződéses partnerük (TIM, Wind, Vodafone) biztosítja Olaszország területén a legkedvezőbb díjakat.
 • Telefonálás Magyarországra: a 0036-os országhívó számmal lehetséges a 06-os szám elhagyása mellett.
 • Postai levélfeladás: a képeslap feladás 0,65 €-ba kerül Magyarországra.
 • Bankkártya elfogadás: minden megkötés nélkül lehetőség van az elektronikus és a dombornyomott kártyás fizetésre.
 • Parkolás: közterületen javasoljuk, hogy csak a kék színnel felfestett parkolóhelyeket vegyék igénybe és győződjenek meg arról, hogy a parkolás ideje alatt kell-e fizetni. Nyaralóhelyeken a hét minden napján reggeltől késő éjszakáig fizetni kell.
 
Segélykérés
 • Általános segélykérő szám: 112
 • Magyar Nagykövetség telefonszáma Rómában: +39 0644249938

Néhány – a hazaitól– eltérő szokás

 • Étkezésnél leggyakrabban az első fogás tészta, a második hús, gyakran zöld körettel.
 • Borravalót az éttermekben nem szokás adni, ugyanis mindenhol 1-2 € ún. terítési díj fizetendő.
 • A csapból folyó víz általában ivásra alkalmas („acqua potabile”) ellenkező esetben jelölve van, hogy ivásra nem alkalmas („acqua non potabile”).
 • A kis élelmiszerboltokban jobb minőségű áru kapható, ugyanis ezek a legtöbb esetben családi vállalkozásként működnek, ugyanakkor számos Magyarországon megszokott termékeket (pl. cigarettát csak trafikban vagy automatánál, húst csak a hentesnél lehet megvásárolni) nem árusítanak.

Közlekedési sajátosságok:

 • Az autópályák használatáért a kijáratoknál kell fizetni, bankkártyával is lehetséges. Az autópálya kijárathoz közelítve érdemes betartani a sebességkorlátozást, itt radarral mérnek és sokszor büntetnek gyorshajtásért.
 • A vonatra történő felszállás előtt a menetjegyet a pályaudvarokon kihelyezett sárga automatákkal érvényesíteni kell (le kell pecsételni), ugyanis ennek hiányában nem érvényes.

Nemzeti ünnepek Olaszországban: 01.01, 01.06, 04.25, 05.01, 06.02, 08.15, 11.01, 12.08, 12.25, 12.26

Ajánlataink között az alábbi rövidítésekkel találkozhat:

Ellátás: R- reggeli, FP- félpanzió, TP- teljes panzió, Al- all inclusive

Szállás: TN- tengerre néző, OTN- oldalról tengerre néző, Z/WC – fürdőszoba zuhanyzóval
és/vagy káddal és WC-vel

Apartmantípusok, férőhelyek

A (mono) - egylégterű apartman, ahol a 'nappali konyhasarokkal' hálószobaként is funkcionál.

B (bilo) - kétlégterű apartman, ahol a 'nappali konyhasarokkal' alkot egy légteret és külön hálószoba van.

C (trilo) - háromlégterű apartman, ahol a 'nappali konyhasarokkal' alkot egy légteret és két hálószoba van.

D (quadro) - négylégterű apartman, ahol a 'nappali konyhasarokkal' alkot egy légteret és három hálószoba van.

A betűjelek mellett szerepel, hogy melyik típusú apartman maximálisan hány fő befogadóképességű.
Amennyiben egy adott apartmanban a megadott létszámnál többen helyezkednek el, a partnerirodának jogában áll megtagadni az apartman átadását, illetve kizárhatja a létszámon felüli személyt az apartmanból.
A pótágy igényt mindig előre kérjük jelezni, s csak akkor fogadható el további személy, ha partnerünk azt visszaigazolta. A pótágyak nem minden esetben nyújtják egy normál ágy kényelmét, általában kisebb méretűek, összecsukható vagy emeletes ágyak is lehetnek. Leginkább kisgyermekek elhelyezésére javasoljuk.

Az apartmanoknál az ágyak eloszlása változhat.

Az apartmanoknál nincs gyerekkedvezmény, a gyerekek is teljes főnek számítanak. Gyerekkedvezmények csak szállodák esetében érvényesek 2 fő fizető Utas mellett, 3. illetve 4. ágyon. 0-2 évig általában ingyenes, kiságy és ellátás nélkül, az ettől eltérő feltétel feltüntetésre került.

Az apartmanok 7 éjszakára foglalhatók (általában szombati/vasárnapi turnusváltással), ahol ettől rövidebb idő is megengedett (elő-, utószezonban) ott külön jelöltük.

Az apartmanok, szállodai szobák el-, beosztását a helyi szolgáltatók végzik, kívánságaikat minden esetben továbbítjuk, de az elhelyezkedéssel kapcsolatos kéréseket garantálni nem áll módunkban.

Szálláshelyeink elő-, utószezonban esetenként csökkentett szolgáltatásokkal üzemelnek.

A szálláshelyek környékén üzemelő bárok, szórakozó helyek hangerő korlátozása nem minden esetben lép életbe 22 óra után, így ezekkel szemben irodánk, helyi képviseletünk sem tudnak érdemben eljárni. Egyes szálláshelyeken előfordulhatnak előre be nem kalkulált felújítási munkálatok, amelyekért szíves megértésüket kérjük!