kategória
régió
város
szállás típusa
térképes kereső

Toszkána

"Toszkána" – a kedvelt olasz régió neve sokunk arcára mosolyt varázsol, hiszen eszünkbe jut az elragadó táj, a napsütötte dombok tele citrusfákkal és a számos művészeti kincs, amely ránk vár. Toszkánában a kultúra nagy hatással van az életmódra, ez adja a régió különleges vonzerejét. A tartomány tökéletes úti cél, legyen szó akár egy rövid vidéki kiruccanásról, akár felfedező túráról a jelentős múltú toszkán műemlékvárosokban, vagy ha csupán strandolásra vágyunk a tengerparton, netán lazítanánk a híres gyógyfürdők egyikében. Toszkán tartózkodásunkat megkoronázza a friss alapanyagokra épülő helyi konyha és a kitűnő toszkán borok élvezete.

Toszkán táj

Chianti vidékét (Firenze, Siena és San Gimignano között) zöld dombok, ciprusfákkal benőtt fasorok és elhagyatott szőlőbirtokok jellemzik. Sárgán virít a Sienától délre található Crete Senesi területe, amely a Monte Amiata vulkán nyúlványai mentén húzódik. Északon az Apuani-Alpok tornyosul, melynek gyakran még tavasszal is hóval borított csúcsait a versiliai partokról is látni. Carrara mellett található Olaszország egyik legjelentősebb márványbányája, amelyből már Michelangelo is faragta szobrait. Versilia tengerpartjának hagyományos tengeri fürdőhelyein, mint Viareggio, Forte dei Marmi, újra felvirágoznak az aprólékosan restaurált Belle Epoche nagyszállói. Délen elbűvölnek a termeszétes strandok és a vadregényes macchia növényzet. A Monte Argentario félszigeten előkelő jachtkikötők sorakoznak. A természetkedvelőket Maremmában egy óriási természetvédelmi terület, a Parco dell´Uccellina várja, amely ritka állatokat és nővényeket őriz. Emellett az Apuáni-Alpok és a Pisa közelében lévő Migliarino-Massaciùccoli természeti park is a jellegzetes érintetlen táj fenntartását célozza. A toszkán földek egészen különleges gondozásban részesülnek: a bortermelés sok helyen meghatározó. Összesen tizenöt, jelzőtáblákkal ellátott borút várja a látogatót a szőlőhegyekbe. Jellegzetes vidéki fogadók csalogatják a vendéget, helyi borokat és saját készítésű ínyenc termékeket kínálva.

Tengerpart

Toszkána 328 km hosszú tengerpartja mind a strandolóknak, mind a vízi sportolóknak kellemes környezetet garantál. Versilia hosszan elnyúló, homokos strandjai az egész családnak felfrissítő üdülést kínálnak, az etruszk riviéra tájképét öblökben gazdag partszakaszok jellemzik. A toszkán szigetcsoport szigetei - Elba, Giannutri, Montecristo, Pianosa, Capraia, Gorgona és Giglio - ideálisak a vízparti nyaraláshoz. A szigetek a Parco Nazionale dell'Arcipelago Toscano, vagyis Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkjának részét képezik. A nemzeti parkot - amelynek kiterjedése kb. 30.000 km² - 1998-ban a földközi-tengeri flóra és fauna védelmére hozták létre. A búvárok elbűvölő víz alatti világot találnak, tarka halrajokkal. A vitorlázók megtalálják számításukat a toszkán vizeken, ahol összesen 14.000 kikötőhely áll rendelkezésre. Számos vitorlás- és búváriskola ajánl tanfolyamokat kezdőknek és haladóknak egyaránt. Ha nincs saját hajónk, akkor sem kell lemondanunk a tengeri kirándulásokról, hiszen a hajókölcsönzők széles választéka mindenkinek biztosít megfelelő hajót.

Étel- és borkülönlegességek

Chianti vidéke nem csak a kiváló borok hazája, hanem számos olívafáé is, amelyből az extraszűz olívaolaj (Olio extravergine del Chianti Classico) készül. Toszkánában mindenütt megtaláljuk a kitűnő olívaolajat, hiszen ez képezi számos étel alapját. Sok vendéglő kínálja előételként a crostinit: kis kenyérszeletek olívakrémmel, gombakrémmel vagy tonhalkrémmel. Első fogásként (primo piatto) Toszkánában például pappardelle tésztát tálalnak kacsa- vagy vaddisznóraguval. Szintén jellemző a ravioli zsályavajjal vagy ricotta sajttal illetve dióval töltve. Hűvös napokon jól esik egy ribollita (toszkán zöldségleves), vagy a papa al pomodoro: sűrű paradicsomleves kenyérbetéttel. Főételként házinyúl, vaddisznó, borjúcsülök vagy belsőségek állnak az étlapon paradicsommártással körítve. A tengerparton halat, főként nyelvhalat, aranykeszeget vagy kardhalat kínálnak. Livornói különlegesség a cacciucco halleves, Firenzében pedig féltétlenül meg kell kóstolni a bistecca fiorentinát (sült marhabélszín). Egyébként a legjobb marhahús a Cortona mellett található Chiana-völgy fehér szarvasmarháitól származik. Érdemes megkóstolni a pecorino toscanót, és a sokféle zamatos gyümölcsöt. Édes csábítás a kávé vagy a vin santo csemegebor mellé a cantuccini keksz vagy a torta della nonna, krémmel és fenyőmaggal töltött sütemény. A nemes toszkán borok nem csak a főétkezéseket koronázzák meg, hanem nagyon jól esnek egy kis stuzzicchini (borkorcsolya falatkák) mellett is. A borkedvelők főként a vörösborok között találnak széles választékot. Chianti, Montepulciano vagy a csak 20 év után egészen érett Brunello di Montalcino rendkívüli élvezetet jelent az ínyenceknek. A szintén a Grosseto vidékről származó Morellino egy a sok kitűnő bor közül, amelyet számos termelőnél megkóstolhatunk. A fehérborok - mint a Vernaccia di San Gimignano vagy a Montecarlo Bianco - szintén kiváló hírnévnek örvendenek.

Szigetek

A pihenésre vágyók számára ideális úti cél a régió gyönyörű szigetvilága. Az elbűvölő környezet rabul ejti a természeti kincsekben gyönyörködő látogatót. Az alábbiakban a régió néhány szigetére vonatkozó hivatkozások találhatók.

  • Elba
  • Giglio
  • Giannutri
  • Capraia
  • Gorgona
  • Pianosa
  • Montecristo