régió
város
szállás típusa
térképes kereső

Grado

Grado, a Trieszti-öbölben, az olasz Adria Magyarországhoz legközelebb eső részén található, autóval mintegy 5 óra alatt elérhető Budapestről. Grado szigetet a szárazfölddel két hosszú autóshíd köti össze: az egyik Aquileia, a másik Monfalcone-Trieszt felől. A történelmi városmagban hangulatos utcácskák, éttermek, borozók várják az utazót. Grado a XIX. század legvégén jutott a divatos fürdőhelyek sorába. Jódban és ásványi sókban gazdag homokja, a tengervíz só koncentrációja, termálvize, s egészséges természeti környezete miatt évszázados hagyományokra visszatekintő klimatikus gyógyhely, napjainkban pedig egy kulturált, de kisvárosias jellegét megőrzött tengerparti üdülőhely. Homokos tengerpartja több mint húsz kilométer hosszú, a nagyon lassan mélyülő, sokáig sekély vize miatt a kisgyermekes családok paradicsoma. Számos termálfürdő, wellness központ áll továbbá az idelátogatók rendelkezésére.

Kapcsolódó kép

Sokkal a turisztikai kirobbanás előtt, Gradó egy halászokkal lakott hely volt, akik a tengeri ajándékok elfogadásából éltek. Ez a történelmi foglalkozás manapság is tükröződik a különleges hagyományos halhús alapú ételeken, amik mostanság meg vannak bélyegezve mint helybéli specialitások, és következésképpen értékesítik őket az ínyenceket kísérletezni vágyó turistáknak. Az úgy nevezett boreto alla graisana (más neven boreto alla gradese) például, valamint a boreto clasic, bár eredeti falusi ételek, különleges gasztronómiai örömökkel gazdagítják a vendégek vakációját, főbb ha polenta mellett szolgálják ki gazdagon vannak locsolva a híres Friuli-Venezia Giulia tartomány vörös boraival. A tálalás egyik különleges spárga fajtája mellett, a Fossalon spárga, amely a helybéli gasztronómia másik sajátságossága. Sepe sofegaeegy fajta polip főzelék, amit feltétlenül meg kell kóstolniuk azoknak akik megfelelő véleményt szeretnének alkotni Gradó gasztronómiájáról.

Képtalálat a következőre: „spaghetti ai frutti di mare”

Látnivalók:

Napjainkban gyakran megtalálhatóak a feliratokat, a szarkofágokat, a márványszobrok és a kis bronz díszítő elemek, amelyek egykor villákat gazdagították. Ezen villák egyikének maradványait Gorgo szigetén találják a lagúnában.

  • A Sant'Eufemia bazilika (székesegyház), nyolcszögletű keresztelővel (késő 5. századi). A templomot először egy quadri-portico előzte meg, amelynek egyik oszlopa most a pátriárka tér közepén áll. 
Képtalálat a következőre: „Sant'Eufemia grado”
  • A Santa Maria delle Grazie bazilika.
Képtalálat a következőre: „Santa Maria delle Grazie”
  • A Barbanai Szentély. A Grado-lagúna kis szigetén található. Az eredeti templomot 582-ben építették, és azóta újjáépítették és kibővítették.

 

Az ősi erődből már csak a torony (amit magánlakássá változtattak) és bizonyos falrészek láthatók.

A Városháza alatt található a Piazza Vittoria palota - amely egy keresztény bazilika maradványai.

A Valle Cavanata természetvédelmi terület egy 327 hektáros (810 hektáros) védett terület, a Grado-lagúna legkeletibb részén.

Képtalálat a következőre: „riserva naturale valle cavanata”